Sık Sorulan Sorular

QR Karekod Genel Bakış



"Quick Response Code" - "Hızlı Yanıt Kodu" olarak türkçeye çevirebilriz. Quick Response'un kısaltması QRdir. QR Kod - Karekodod, verilerle kodlanmış iki boyutlu bir barkod türüdür. Japon barkod geliştiricisi Denso Wave tarafından 1994 yılında eski barkod türlerinin sınırlamalarını iyileştirmek için tasarlanmıştır. Toyota'nın otomobil üretimi için lojistik işlemlerini hızlandırmak ve hata oranını düşürmek amacıyla nihai QR kod hali geliştirilmiştir. Bir QR kodu standart çizgili bir barkoda göre daha fazla bilgi içerebilir ve her yönden taranabilir.


Cihazlar tarafından hızlı ve neredeyse hatasız olarak okunması nedeniyle; sağlık sektöründen - savunma sanayi sektörüne kadar bir çok alan da QR karekodlar yerini almaktadır. Ambalaj, Kutu, Bilgi portalı aklınıza gelecek her türlü veri yönlendirmesi/entegrasyonu QR kod'ları ile yapmak mümkün. Örneğin bir ürün ambalajının üzerind eyer alan QR karekodu ile ürünün tüm bilglerine dijital ortamda ulamanız sağlanabilir.


Noktalama işaretleri ve özel karakterler dahil olmak üzere 7089 rakam veya 4296 karaktere kadar saklayabilen Statik QR Kodları, internet adresleri gibi kelime ve ifadeleri de aynı şekilde kodlanabilinmektedir. Özellikle Statik QR Kodlarının estetik tasarımı söz konusu olduğunda, akılda tutulması gereken en önemli husus, QR koduna ne kadar çok veri eklenirse QR kodun boyutu o kadar artmaktadır ve QR kodun yapısı daha da karmaşık hale gelmektedir.

QR Kodun %30 zarar görse bile tarayıcılar QR kodun içeriğini okuyabilirler. Bu benzersiz hata bertaraf etme özelliği QR kodun içerisinde verilerin 1'den fazla kopya olarak saklanması ile sağlanmaktadır.


Basılı QR kodları tarayıcı cihazlar tarafından hatasız okunabilemsi için önerilen minimum boyut 0,5 cm x 0,5 cm dir. Ancak hatasız ve hızlı taramayı %98 oranında sağlayan boyut olarak 1,2 cm x 1,2 cm önerilmektedir. Lütfen baskısını alacağınız QR karekodunun mutlaka deneme taramasını gerçekleştirin.


QR Karekodlarında önemli bir husus karekodlarında kullanılan noktaların yoğunluğu ve boyutlarıdır. Çok veri içeren Statik QR çok nokta barındırır. Örneğin; sadece bir web sitesi linki içerien bir Statik QR kodu oldukça sade ve az nokta içereçektir. Ancak yoğun bilgi barındıran Statik QR karakodu yüksek miktarda küçük küçük noktalar içerecektir. Örneğin İletişi bilgilerinizi içeren satik bir QR karekodu çok yoğun noktalar içerecektir.


QR kodlarınızı en üst seviyede okunabilir olarak hazırlayabilmek için; kısa alan adlarını kullanan Dinamik QR karekodları kullanmaya çalışın. Böylece hazırlayacağınız QR karekodların içindeki veri ve nokta sayısı miniminize edilmiş olacaktır. QROKUT.com.tr olarak "qro.com.tr" alan adın kullanılmaktadır Dinamik QR Karakodları için.



Statik ve Dinamik QR Karekodlar



Statik karekodlar sabit karekodlardır, karekod oluşturulurken tüm veriler karekodun içerisine eklenir. Statik bir karekod oluşturulduktan sonra değiştirilemez ve içinde barındırdığı bilgiler her daim sabittir. Statik Karekod oluşturulurken ne kadar çok veri eklenirse karekodun yoğunluğu da o kadar artar, karekodda yoğunluk ne kadar artarsa okunabilirlik de o kadar azalır. Statik karekod örneği olarak buzdolabınıza yapıştırabileceğinzi QR karakod Wi-Fi ağınız ve şifreniz olabilir.

Statik karekodlarda içeriğe çok dikkat edilmesi gerekir; herhangi bir yere basılacaksa karekod içerisinde hiçbir hatanın bulunmaması gerekir. Örneğin kartvizitin üzerine bir statik QR karekodu basılacaksa ve karekodun kodlamasında yata yapıldıysa bunu düzeltmek mümkün değildir ve bütün kartvizitleri tekrardan yaptırmanız gerekir.


Dinamik karekodun yoğunluğu Statik karekoda göre daha az olmasına rağmen Statik bir QR koduna göre daha fazla bilgi içerebilir. Dinamik QR kodlar verileri sunucuda tutulması sayesinde dinamik karekodlar sınırsız veri tutabilir. Dijital Kartvizit, Ürün Katalogları, PDF dosyaları, Fiyat Listeleri, Restoran Menüleri gibi bir çok alanda kullanılabilmektedir.

Dinamik karekodun en büyük avantajı içeriğinin tamamının değiştirebilmesidir. QROKUT.com.tr üzerinden oluşturacağınız Dinamik QR Kodu istediğiniz gibi sonradan değiştirilebilir. Örneğin Oluşturduğunuz Dinamik QR kodu 2023 yılınında çekilmiş olan kurumsal videonuza yönlenirken seneye QR kodunda bir değişiklik yapmadan yeni videonuza yönlendirebilirsiniz. Veya Yüksek maliyetle bastırdığınız kataloglardaki QR Firmanızın iletişim bilgilerini barındırdığını düşünelim ve herhangi bir nedenle adres/telefon değişikliği yapmanız gerektiğini varsayalım - bu durumda da Dinamik QR kodu kullanıyorsanız hiç sorun yaşamadan gerkli değişikliği onlin eyapabilirsiniz.


Evet, Dinamik QR kodlarının altyapısında çeşitli yazılımlar kullanıldığı için metrik verilere erişmek mümkün oluyor. Kaç kez tarama gerçekleştirilmiş, hangi Ülke/Şehir'de tarama yapılmış, tarayan cihazın işletim sistemi gibi bir çok veriye ulaşmak mümkün.
Bu tarz istatiksel veriler ürününüzün/hizmetinizin müşteriye yansımasını iyileştirmeniz açısında önem taşır. Örneğin; bir ürünüzün üstünde yer alan Dinamik QR kod'u son kullanıcısı taratıp ilgili bilgiye ulaşıyor mu? Veya Satış Personeliniz Kartvizitini potansiyel müşterilerine sunduğunda, müşteri QR kartvizit okutup iletişim bilgilerini saklıyor mu?



QR Kodlar İşletmelerin büyümesi̇ne nasil yardimci olabi̇li̇r



QR Kodları çevrimiçi ve çevrimdışı dünya arasında köprü görevi kurarlar. Şirketinizin neyi temsil ettiğini, ürünler için malzemelerin nereden temin edildiğini veya sağlayabileceğiniz birçok hizmet hakkında daha fazla bilgi sağlayarak potansiyel müşteri kitleleriyle bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca, metrik izleme özelliği kampanyalarınızın güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi anlamanıza. Potansiyel portföyünüzün nerede, ne zaman ve kim olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlar. Web sitenizde, sosyal medya platformlarınızda ve basılı pazarlamanızda içerik sunma şeklinizi geliştirmenize yardımcı olur.


Statik QR kodun maliyeti neredeyse yok. Statik QR kodu internette ve QROKUT.com.tr'da ücretsiz olarak hazırlayabilirsiniz. Hatta QROKUT.com.tr'de Qr kodlarınızın renkli, logolu ve çeşitli formlarda ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz.

Dinamik QR kodlar ücretlidir. Nedeninin de çok mantiklı bir açıklaması var. Dinamik QR Kodun kendisinin maliyeti statik QR kodundan çok farklı değildir, ancak Dinamik QR kodun arkasında çalışsan yazılımsal hizmet, sunucu ve veri saklama süreci ücretlendirilerek verimli ve kesintisiz hizmet sürdürülebilinmektedir. Dinamik QR Kodların kesintisiz çalışması için, yüksek performansda hatasız çalışan bir veri sunucusu, sunucunun gerekli bakımını ve teknik desteğini sağlayan bir yazılım ekibi ve tüm bu sürecin organizasyonu için kalifiye personel gerekmektedir.



QR Okut farkı nedir?



QR Okut'u geliştirirken herkesin kullanabilieceği sade bir yazılım ortaya koymaya çalıştık. Çok fazla ayarlar ve özelliklerle boğmadan hızlı bir şekilde sonuca ulaşılabilecek bir KArekod yazılımı geliştirmeye çalıştık.

Ancak, tabiki QR Okut kullanıcılarımızın Bilgisayar Kullanımı ile iç içe olmak zorunda değil. Biz sizin için seve seve hızlıca gerek duduğunuz Karekodları olauşturabiliriz. Size yardımcı olmakdan mutluluk duyarız. Lütfen iletişim sayfamızı ziyaret edin.